Culturele Kunstzinnige Vorming
Hieronder zie je het interview dat Joëlle Prins (H5e) en ik bij elkaar hebben afgenomen
Vraag 1: Hoe vond je Culturele Kunstzinnige Vorming dit jaar?
Sarah: Niet erg interessant, ik vond alle culturele activiteiten overigens wel erg leuk om te doen! Maar van de lessen opzich heb ik niet zo heel veel geleerd. Ik dacht echt kennis te gaan maken met nieuwe culturen, maar dit was helaas niet zo. Ook vond ik het niet zo nodig dat we CKV 3 uur in de week kregen, en andere vakken zoals wiskunde en aardrijkskunde dan maar 2 uur in de week (terwijl je in wiskunde en aardrijkskunde examen doet en ik CKV niet)
Ook zijn we ontzettend veel tijd kwijt geweest met alle culturele activiteiten, alle opdrachten en de website of het magazine. Dit moet ook af allemaal net voor de toetsweek en ik vind het dan belangrijker om voor de toetsen te leren dan alles voor CKV te gaan maken.
Joëlle: Culturele Kunstzinnige Vorming vond ik een boeiend vak. De opdrachten die we uit het boek (Palet) moesten maken vond ik niet zo nuttig. De Culturele Activiteiten vond ik wel ontzettend leuk om te doen. Er komt een hele hoop creativiteit los tijdens dit vak, een voorbeeld daarvan is deze website, onwijs leuk.
Vraag 2: Vind je Culturele Kunstzinnige Vorming een aanrader?
Sarah: Nee ik vind CKV geen aanrader, ik heb er niet veel geleerd.
Joëlle: Ik vind Culturele Kunstzinnige Vorming een aanrader voor de middelbare school, omdat je jezelf echt ziet groeien op cultureel gebied.
Vraag 3: Vind je Culturele Kunstzinnige Vorming nuttig? Wat heb je zoal geleerd?
Sarah: Dat ik eens wat meer culturele dingetjes moet gaan doen!
Joëlle: Culturele Kunstzinnige Vorming vind ik nuttig. Veel jongvolwassenen hebben bij dit vak in hun hoofd dat verplicht je musea langs moet en dat cultuur alleen maar bestaat uit musea. Maar dat is niet het geval. Je mag zelf je Culturele Activiteiten uitkiezen, op deze manier merk je tijdens dit jaar hoeveel verschillende manieren er zijn om cultuur te ontdekken. Je leert ook welke Culturele Activiteiten jij wèl en welke Activiteiten je niet interesseren. Ik denk dat Culturele Kunstzinnige Vorming de beste manier is om je cultureel te ontwikkelen.
Vraag 4: Zou je de Culturele Activiteiten ook hebben gedaan zonder Culturele Kunstzinnige Vorming?
Sarah: Niet allemaal, maar het grootste gedeelte wel, ik vind het namelijk best leuk om culturele dingen te doen!
Joëlle: Zelf zou ik de Culturele Activiteiten niet hebben gedaan zonder Culturele Kunstzinnige Vorming. Mijn vader vind ik wel onwijs leuk om soms wat cultuur te snuiven, dus die activiteiten had ik dan mee gedaan. Maar dat zijn er niet zoveel als dat ik dit jaar heb ondernomen. Zonder Culturele Kunstzinnige Vorming komt cultuur toch al snel op een laatste plaats, omdat je als jongvolwassene een vooroordeel hebt over ‘cultuur’, je weet weinig van de activiteiten die er allemaal te doen zijn.
Vraag 5: Zou je toetsen moeten krijgen voor Culturele Kunstzinnige Vorming of alleen inzet?
Sarah: Nee!! Echt alleen een inzetcijfer. Als je ook nog toetsen voor CKV zou mouten doen zou ik helemaal alleen nog maar met CKV bezig moeten zijn, terwijl ik juist voor m’n examens moet leren
Joëlle: Naar mijn mening hoef je niet getoetst te worden. Culturele Kunstzinnige Vorming doe je namelijk echt voor jezelf. Daarnaast moet je het leren over cultuur niet forceren, het moet leuk zijn om jezelf te ontwikkelen. Bij het toetsen van stof uit een boek leer je niet wat échte cultuur is en daar draait het juist om. Een letter voor inzet kun je wel geven, om mensen te blijven motiveren. Ze zullen die activiteiten namelijk niet ondernemen zonder Culturele Kunstzinnige Vorming, dus moeten ze toch iets ‘tegen hun wil in’ doen en daar moet je ze voor motiveren/belonen
Vraag 6: Wat vond je van de hoeveelheid lesstof/opdrachten dit jaar?
Sarah: Ik vond al die opdrachten echt teveel, daar heb ik ook echt niks van geleerd. Dat mogen ze dan ook echt verminderen van mij. De culturele activiteiten waren wel erg leuk!
Joëlle: De stof uit het boek (Palet) vind ik niet nuttig zoals ik hierboven al liet horen. Die opdrachten uit het boek hebben mij namelijk niks bijgebracht dit jaar, je moet in de praktijk dingen ondernemen met Culturele Kunstzinnige Vorming, zoals de Culturele Activiteiten daar een goed voorbeeld van zijn. Het aantal Culturele Activiteiten vond ik prima.
Vraag 7: Zou je dit vak in het examenjaar geven of eerder in de middelbare school periode?
Sarah: Nee ik zou het echt veel eerder geven. Het is nu allemaal zo last minute. Ik zou echt veel beter bezig kunnen zijn met het leren van mijn examens, dan nu een website moeten maken voor CKV (ik vind het trouwens best leuk om dat te toen, maar het is nu echt alles behalve gunstig)
Joëlle: Culturele Kunstzinnige Vorming zou ik zeker niet in het examenjaar geven. Dit vak kost veel tijd en moeite, al is het wel leuk om mee bezig te zijn. Tijdens je examenjaar heb je ontzettend veel aan je hoofd, daarom benoemen mensen Culturele Kunstzinnige Vorming ook wel als ‘overbodig vak’. Als jongvolwassene moet je elke dag naar school, werken om leuke dingen te kunnen betalen, eten, sociale contacten onderhouden en dan ook nog eens 9 uur slaap hebben – en dat elke dag! Om deze reden kunnen veel examenjaarklassen het vak Culturele Kunstzinnige Vorming er niet ook nog bij hebben, ze hebben andere prioriteiten. Zelf zou ik dit vak in de tweede of derde klas geven.